2017. december 1., péntek

Torta szülinapra


Most glutén-,és laktózmentes tortát készítettem csokis mascarponés tejszínes krémmel.

Hozzávalók a tésztához:

3 L-es tojás
3 evőkanál ( 75 gr) kristálycukor
3 evőkanál ( 90 gr) rizsliszt szitálva (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön.
15 cm átmérőjű formába tesszük úgy hogy az aljára vágtam egy kerek lapot sütőpapírból majd beleöntöttem a tésztát és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!

Krém:

250 gr Laktózmentes Mascarpone
50 gr porcukor
2 dl laktózmentes habtejszín (nem Hulala,én nem szeretem a növényi tejszínt)
1 csomag Dr Oetker habfixáló
1 csomag Dr Oetker zselatin fix
100 gr jó minőségű étcsoki
10 gr kókuszzsír

A mascarponet a porcukorral habosra keverni.
A csokit a kókuszzsírral felolvasztani. Vigyázzunk nehogy túl olvasszuk mert akkor kicsapódik.
A habtejszínt a habfixálóval keményre felverni.
A mascarpones krémhez keverjük óvatosan és csurgatva a langyos olvasztott csokit.Ezután a Zselatin fixet kevertem hozzá végül a felvert tejszínt,de itt már a robotgép legalacsonyabb fokozatával kevertem kb 1 percig,ne nagyon törjön a hab.

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:

100 gr laktózmentes teavaj
100 gr porcukor
Habosra keverni.

Fondant:

Kiskuktától ismét. Fél adagot csináltam így:

0,5 ek Lucullus étkezési zselatin (5 gr)
3 ek víz (35 gr)
0,5 ek (8 gr) margarin vagy vaj (most kókuszzsírt használtam)
1 ek méz (25 gr)
Sweet family porcukor szitálva, amennyit felvesz (nekem kb 400 gr volt)

A vízben a zselatint felforrósítjuk,majd a vajat vagy margarint és a mézet hozzákeverjük és addig kavarjuk míg elolvad a vaj.Ezután a porcukor kb feléhez adjuk és elkeverjük majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot,míg nyújtható masszát kapunk.Eleinte ragadni fog,de aztán jól formázható lesz.Én ezt mindig 1-2 nappal hamarabb csinálom meg.

Szükség lesz még ételfestékre.

3 felé vágjuk a piskótát és megtöltjük a krémmel.A tetejére és az oldalára a vajkrém megy.Hűtjük mert akkor lehet a fondantot rátenni.Tetszőlegesen díszítjük.
A rózsákat Smartflex flowerből csináltam.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése