2017. augusztus 2., szerda

Mákos mascarpones szülinapi torta


Egy Kedves barátnőmnek készítettem ezt a szülinapi tortát,melyet meglepetésnek szántam,és megutaztattam kicsit Tiszaújváros és Gyál között :)) hú de féltem,hogy a kocsiba hogyan vészeli át az utat főleg úgy,hogy 35 fok volt,de a hűtőtáskát jól megpakoltam jégakkuval :)) Azt tudtam,hogy Marika (Malena konyhája) még sosem kapott glutén és laktózmentes tortát és mivel itt volt (azaz ma van) a 40.szülinapja úgy gondoltam meglepem vele,annyiszor elmondta már,hogy megkóstolná a tortáimat :))
A meglepetésem olyannyira sikerült,hogy mindketten megkönnyeztük :)
Sosem csináltam még rózsákat fondantból,úgyhogy bújtam a netet és videókat néztem :) asszem nem lett rossz :)
A piskóta is és a krém is mákos.
3 db 3 tojásos piskótát sütöttem.

Hozzávalók a 3 tojásos piskótához:

3 M-es tojás
3 evőkanál ( 75 gr) kristálycukor
3 evőkanál ( 75 gr) rizsliszt szitálva (innen:egészségmarket)
25 gr darált mák

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a liszt és a mák elegyet óvatosan,hogy a hab ne törjön. 22 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 22 cm es sütőpapírt és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25 percig. Tűpróba!!!
Ezt a piskótát 3 szor sütöttem meg.

Krém:

500 gr laktózmentes Mascarpone (Lidlből)
160 gr porcukor
70 gr darált mák
4 dl laktózmentes habtejszín (Lidlből)
2 csomag Dr Oetker habfixáló
1 csomag Dr Oetker zselatin fix

A tejszínt felvertem a habfixálóval.A mascarponét kikevertem a porcukorral,a zselatin fixxel és a mákkal.Ha ez megvan akkor óvatosan beleforgattam a felvert tejszínhabot.
Ez a krém nagyon finom. Megtöltöttem a piskóta lapokat.A tetejére nem kell.
Vajkrémmel kenjük a tetejét és az oldalát.
HŰTJÜK.

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:

200 gr laktózmentes teavaj (Lidlből)
200 gr porcukor
Habosra keverni.Megkenjük a torták oldalát és tetejét.HŰTJÜK.

Fondant:

Kiskuktától ismét.

1 ek Lucullus étkezési zselatin (10 gr)
6 ek víz (70 gr)
1 ek (15 gr) margarin vagy vaj (most is kókuszzsírt használtam)
2 ek méz
porcukor szitálva, amennyit felvesz (nekem kb 800 gr volt)

A vízben a zselatint felforrósítjuk,majd a vajat vagy margarint és a mézet hozzákeverjük és addig kavarjuk míg elolvad a vaj.Ezután a porcukor kb feléhez adjuk és elkeverjük majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot,míg nyújtható masszát kapunk.Eleinte ragadni fog,de aztán jól formázható lesz.Én ezt mindig 1-2 nappal hamarabb csinálom meg.

Szükség lesz még ételfestékre.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése